Autobusul Petőfi poposește la Târgu Mureș pe 29 iunie

Expoziția itinerantă este organizată de Muzeul de Literatură Petőfi cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sándor. Scopul principal al expoziției este de a prezenta opera și modul de viață al lui Petőfi Sándor prin cât mai multe detalii și experiențe. Expoziția pleacă de la conceptele de progres, viteză, drum, călătorie și prezintă personalitatea lui Petőfi și părți binecunoscute din munca sa printr-o abordare unică, bazată pe cercetări actuale.

Autobusul Petfi

Motto-ul care dă titlul expoziției “Zburând de-a lungul patriei mele” („Átröpűlök hosszában hazámon”) este un fragment dintr-o poezie care exprimă nu doar pasiunea lui Petőfi pentru călătorii și ambiții poetice, ci sugerează și natura neobișnuită a expoziţiei.

Sunteți invitați într-o călătorie imaginară, în care accentul nu este pus pe biografia poetului, ci în care se prezintă mai degrabă situațiile de luare a deciziilor care determină atitudinea creativă, precum devenirea poetului, mobilitatea socială, alegerea unei cariere, implicarea în viața publică, viața literară sau întemeierea unei familii.

Autobusul Petőfi la Târgu Mureș

Expoziţia din autobuz, pe lângă creaţiile literare ale poetului, cuprinde şi zece piese de colecţie, care marchează fiecare oprire a călătoriei imaginare: precum securea de măcelar a părintelui său, István Petrovics, portofelul cu perle brodate aparţinând soţiei poetului, Júlia Szendrey, şi un tac de biliard pe care Petőfi l-ar fi folosit în cafeneaua Pilvax din Budapesta, un loc din care a pornit Revoluţia de la 1848-1849.

Fiecare obiect este însoțit de o poezie, precum și de numeroase citate, manuscrise, opere de artă și de interes istoric literar, care prezintă împreună cele mai importante etape ale vieții poetului prin discutarea unei situații de viață sau a unui subiect definitoriu.

Aceste tipuri de conținuturi ascunse și diverse încurajează vizitatorul să exploreze și să cerceteze în mod independent, implicând mai multe simțuri în dobândirea experienței.

Autobusul Petőfi – staționează pe 29 iunie până la ora 18.00, în Piațeta Cetății Târgu Mureș.

ro_RORomanian