Expoziția ”Conotații de peisaj”

Expoziția ”Conotații de peisaj”, an II licență Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, coordonator lector univ. dr. Andrea Nagy

Lucrările celor nouă participante la expoziție au fost realizate în cadrul rezidenței artistice care a avut loc timp de trei săptămâni în cadrul Centrului de Cultură și Artă din Târgu Mureș. Autoarele lucrărilor sunt studente în anul II licență la specializarea Pedagogia Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, sub coordonarea lector univ. dr. Andrea Nagy.

expozitia Conotatii de peisaj

Seria de peisaje au fost realizate în plein air pe peninsula de pe râul Mureș, propunându-ne astfel o reîntoarcere spre natură, găsind în acest loc elemente de peisaj care diferă fundamental de peisajul urban al capitalei, căutând totodată o formă de „purificare” a retinei în contextul omniprezenței ecranelor. Raportarea la peisajul peninsulei a fost una personală pentru fiecare dintre artiste, presupunând atât un exercițiu de observare cât și de transfigurare a realității concrete prin filtrele subiective.

Peninsula sau insula creează o formă de izolare și un mediu care facilitează meditația, introspecția și astfel creația. Insula se constituie ca spațiu de contemplare dacă luăm în considerare, spre exemplu, insula regizorului Ingmar Bergman care l-a inspirat pe Andrei Tarkovski sau insula pe care și-a dezvoltat creația Matthew Barney, astfel se deschid mai multe direcții de cercetare artistică, spre care tind artistele prezente în expoziție, dar care în această etapă incipientă s-a constituit mai mult ca o formă de documentare.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 22 iulie 2023, ora 19.00. Expoziția este găzduită în Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș.

Vezi Galeria foto

ro_RORomanian