Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș vă invită, joi, 10 august, la un eveniment special în cadrul expoziției temporare „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”, găzduită în Galeria Cetății. În cadrul evenimentului îi vom avea ca invitați pe managerul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» dl. Ștrebeli Robert, pe istoricul de artă Oniga Erika, și ca invitat special pe dl. primar Soós Zoltán, care vor asigura incursiunea în domeniul Școlilor de Pictură din Transilvania, prezentând publicului opere de artă remarcabile.
Evenimentul intitulat “O zi la Galeria Cetății” va avea loc pe parcursul zilei de joi, 10 august 2023 la Galeria Cetății din incinta Cetății Târgu Mureș. Va fi un eveniment ce se va desfășura pe parcursul întregii zile, și va include ghidaje prestabilite în expoziția de pictură, prelegeri pe tema Școlii de Pictură de la Baia Mare și a celei de la Târgu Mureș, precum și un moment artistic susținut de Teatrul Scena.
Ziua va debuta cu cele 2 ghidaje prestabilite în expoziția „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”, care vor avea loc după următorul program:
- de la ora 16.00, ghidaj în limba maghiară în cadrul expoziției, susținut deistoricul de artă Oniga Erika
- de la ora 17.00, ghidaj în limba română, susținut demanagerul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» dl. Ștrebeli Robert
În cadrul acestor ghidaje, publicul se va putea familiariza cu tematica expoziției, contextul și exponatele prezente în Galeria Cetății. După cum arată și titlul, expoziția „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX” este o selecție de lucrări ale „școlilor” regionale de arte plastice care s-au dezvoltat în centrele culturale ale Transilvaniei și în zona lor de referință. În afară școlii din Baia Mare, în expoziție sunt reprezentate „școlile” din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Oradea, precum și cercurile artistice care funcționau la Brașov și Sibiu. Participanții la ghidajele de specialitate, vor putea afla detalii fascinante despre acea perioadă, cum ar fi atmosfera vechilor târguri redate în picturi, ocupațiile din acea perioadă sau caracteristici precum introducerea pictatului „plein air”, pictura în aer liber, unul dintre cele mai importante merite și caracteristici ale coloniei de artiști din Baia Mare, înființată în 1896.
În continuarea evenimentului, de la ora 18.00 vor avea loc două prelegeri care vor aprofunda și mai mult tematica expoziției:
- “Pictori transilvăneni de la începutul secolului XX”, prelegere susținută în limba română de domnul Dr. Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș
- “Școala liberă orășenească de pictură din Târgu Mureș (1932–1949)”, prelegere susținută în limba maghiară de Erika Oniga, istoric de artă Muzeul Județean Mureș
În cadrul evenimentului, momentul artistic va fi susținut de Teatrul Scena și va consta într-o combinație de statui vivante, text dramatic, muzică și pictură, totul personalizat pe tematica expoziției.
Vă invităm cu drag să participați la acest eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș și să aflați mai multe despre artiștii transilvăneni și curentele artistice care au influențat arta în perioada din prima jumătate a secolului XX.
Accesul la eveniment va fi gratuit.