Spectacol de teatru „Nesfârșitul Brâncuși”

Piesa de teatru “NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI” se joacă la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din Târgu Mureș în 13 mai 2023!

Teatrul SUBLIM ART din Braşov prezintă în data de 13 mai 2023, de la ora 17.30, piesa de teatru “Nesfârşitul Brâncuşi” – adaptare după „Infinitul Brâncuși” de VALERIU BUTULESCU.
Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.

Intuind “Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii… Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă. Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată – social, material și spiritual – de comunism.

Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. Dealtfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Constantin Brâncuși a fost uneori numit ”sculptorul sufletului românesc”. În limba egipteană, cuvântul sculptor înseamnă „creator“. Iată de ce îi rămânem mereu recunoscători acestui român simplu, de o profunzime uriașă, al cărui geniu îl așază în postura de creator de suflet românesc.

Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu (n. 1953, lângă Târgu Jiu), un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică Infinitul Brâncuşi, “a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Valeriu Butulescu este cel mai prolific autor român de aforisme, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Limbajul piesei este de asemenea aforistic, condensat, plin de miez, care îndeamnă la introspecție.

Vă așteptăm cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!

REGIA: Ioan Batinaş
SCENARIU: Valeriu Butulescu
ADAPTARE TEXT: Sublim Art
DISTRIBUŢIA: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Raluca Bălan, Florin Cătană, Robert Ștefan.
DURATA: 1h 20min

Bilete online pe https://eventbook.ro/ și la
Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” – str. Nicolae Grigorescu nr.19, în ziua spectacolului.

ro_RORomanian