Capodopere ale artei băimărene

Reunind lucrările unice ale renumitei Școli de pictură din Baia Mare, expoziția Întoarcerea acasă, Capodopere ale artei băimărene va poposi acum în orașul Târgu Mureș, după ce inițial lucrările au fost expuse chiar la locul de naștere al tablourilor. Expoziția, care a debutat la Baia Mare în iulie 2023, va avea vernisajul în data de 𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 ora 17.00 în Galeria Cetății din Târgu Mureș, unde, pe lângă lucrările deja prezentate, vor fi expuse și picturi noi, rar văzute, inclusiv cele ale fondatorilor Școlii de pictură.

Capodopere ale artei baimarene

Unul dintre principalele obiective ale Galeriei Cetății administrate de Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș este popularizarea artei plastice transilvănene, iar acum avem ocazia nu doar să facem acest lucru, ci să și transmitem în continuare tradițiile Școlii din pictură din Baia Mare.

“După prezentarea de la Baia Mare, planificăm noi expoziții în orașele din Transilvania. Iar Târgu Mureș este următoarea locație, unde expoziția va fi completată cu lucrări noi. În funcție de concept, exponatele vor varia de la oraș la oraș, făcând astfel loc pentru introducerea de noi lucrări și, de asemenea, încurajând publicul să revină în expoziție.

Vernisajul expoziției de la Târgu Mureș va fi cu atât mai special cu cât vor fi expuse curiozități precum lucrarea lui Ferenczy Károly “Adăparea cailor” (Lóitatás) sau lucrările timpurii ale artiștilor Tihanyi Lajos sau Szobotka Imre realizate de-a lungul carierei lor artistice.

Influența Școlii de pictură din Baia Mare este incontestabilă, punând practic bazele unei moșteniri intelectuale care a influențat viziunea generațiilor următoare timp de decenii, iar scopul acestei expoziții este să transmitem această viziune”, a subliniat Eleni Korani, curatorul expoziției și proprietarul Ernst Galéria.


Școala de pictură din Baia Mare și lucrările produse acolo sunt de mare importanță în viața artistică locală, precum și pe plan internațional. Astfel, Galeria Cetății nu dorește să prezinte aceste picturi rare doar cunoscătorilor de artă din Târgu Mureș. Expoziția se adresează și iubitorilor de artă din alte orașe ale regiunii precum și de dincolo de graniță, dorind astfel să sporească și mai mult importanța culturală și turistică a orașului Târgu Mureș.

Expoziția Întoarcerea acasă, Capodopere ale artei băimărene va fi deschisă publicului pentru vizitare în Galeria Cetății între 9 noiembrie 2023 și 7 ianuarie 2024. Program de vizitare: Marți – Duminică 10.00 – 18.00. Intrare liberă!

ro_RORomanian