Cetatea Medievală Târgu Mureș

Așezată în mijlocul orașului, Cetatea Medievală este inima verde a Târgu Mureșului, locul unde localnicii și turiștii se întâlnesc pentru evenimente culturale sau pentru o plimbare în grădina Cetății. Cu o istorie care reprezintă trecutul efervescent al Transilvaniei, cu momente de glorie și clipe de declin, Cetatea este prima construcție fortificată a orașului, fiind ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, sub comanda voievodului Ștefan Bathory (1479-1493), pe niște vestigii mai vechi.

cetatea targu mures

De-a lungul timpului, Cetatea suferă multiple modificări, fiind distrusă și reconstruită de mai multe ori. În primă fază, Cetatea avea să reprezinte comunitatea orășenească care în anul 1616 a dobândit rangul de oraș liber regesc de la principele Gabriel Bethlen. Alături de Biserica și mănăstirea franciscană, în forma sa actuală, Cetatea are o suprafață de 4,3 ha și este formată din șapte bastioane, majoritatea dintre ele construite în secolul al XVII-lea, prin grija breslelor din oraș.

Cetatea Medievală a fost printre primele fortificații industrializate din țară, fabrica de cărămidă descoperită, precum și întreg parcul arheologic care certifică activitatea meșteșugărească intensă fiind mărturii ale trecutului său ca motor al vieții profesionale locale. Inclusiv bastioanele sunt folosite mai mult pe post de ateliere de lucru decât pentru pază, ele nefiind niciodată umplute cu pământ: nu îndeplineau criteriile bastioanelor de artilerie de tip italian.

cetatea targu mures

În 2011 a început o amplă lucrare de reabilitare a Cetății, finanțată de Uniunea Europeană. În prezent, Cetatea adăpostește colecțiile unor artiști plastici locali, săli de expoziție și evenimente, ateliere de creație, Biserica Reformată, Muzeul de Arheologie și Istorie, Casa Căsătoriilor, restaurante, și alte asociații culturale.

cetatea medievala targu mures

Funcționând ca un centru cultural local, Cetatea este deschisă turiștilor din toată lumea, fiind atractivă atât prin diversitatea evenimentelor organizate, cât și prin parcurgerea unui tur ghidat în istoria locală sau, pur și simplu, pentru o plimbare prin grădina verde din inima Târgu Mureșului.

Mai multe informații despre evenimentele organizate în Cetatea Târgu Mureș, la care vă invităm să luați parte, găsiți pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/cetate.var.fortress sau pe pagina de Instagram: https://www.instagram.com/cetate.var.fortress

Iar dacă sunteți interesat de organizarea unui eveniment în Cetatea Târgu Mureș, în secțiunea Formulare tipizate găsiți formularul tip pentru închirierea spațiului.

seara jazz la cetate 7th sense

Seară Jazz la Cetate – 7th SENSE

Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș prezintă: Trupa bucureșteană 7th SENSE va concerta…

iul. 9, 20242 min.
Marquis Noir trio project

Seară Jazz la Cetate – Marquis Noir: Trio project

Marquis Noir: trio project propune o experiență unică. Stilul lor electrizant îmbină elemente de jazz,…

iun. 21, 20241 min.
Szakács Erika Quintet

Seară Jazz la Cetate – Szakács Erika Quintet

Szakács Erika Quintet a fost fondat în vara anului 2022. Sound-ul trupei este caracterizat în…

iun. 6, 20241 min.
ro_RORomanian