Cum respiră pământul – Expoziție personală itinerantă de fotografie Dan Mihalcea

  • Perioada expoziției: 18 decembrie 2023 – 10 ianuarie 2024, Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș
  • Prezintă: Florentina Váry, director al Centrului de Cultură și Artă Târgu Mureș

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie Ziua Planetei Pământ, o sărbătoare care atrage atenția asupra efectelor poluării și degradării mediului înconjurător și militează pentru conservarea naturii și pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În acest context a început, în aprilie 2023, periplul expoziției de fotografie Cum respiră pământul.

Cum respira pamantul Expozitie de fotografie Dan Mihalcea

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș susține demersul regizorului Dan Mihalcea împotriva contaminării mediului cu materiale care pot să influențeze negativ funcția naturală a ecosistemelor și organizează Expoziția personală de fotografie Cum respiră pământul, expoziție itinerantă.

Itinerarul expoziției parcurs până în acest moment: București, Târgoviște, Ploiești, Pitești, Târgu Jiu, Gura Humorului, Iași, Brașov, Târgu Mureș. Itinerarul stabilit în acest moment pentru perioada următoare: Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Reșița, Vaslui, Bacău, Focșani, Alexandria, Giurgiu, Brăila, Buzău, Slatina, Craiova.

Expoziția itinerantă de fotografie Cum respiră pământul, este alcătuită din 20 de fotografii pe care regizorul Dan Mihalcea le-a realizat la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mici (județul Buzău).

Intenționat nu am pus niciun semn de punctuație la finalul titlului pentru ca fiecare privitor să îl pună pe cel care simte că se potrivește cel mai bine din punctul lui de vedere. Poate să fie semnul întrebării, poate să fie semnul exclamării, poate să rămână sau poate să fie cu virgulă după primul cuvânt și, la fel, pot să existe două posibilități cu semnele de punctuație aduse în discuție. Fiecare variantă are altă semnificație pe care privitorul o poate descoperi.

Dan Mihalcea

Dan Mihalcea este născut în Râmnicu Vâlcea. Locuiește în București. Este regizor de film și televiziune, director de imagine și artist fotograf.

A absolvit Facultatea de Arte a Universității Hyperion din București în domeniul Cinematografie și Media, specializarea Regie de Film și Televiziune. A obținut titlul de Master în domeniul Cinematografie și Media, programul de studii Dramaturgie Cinematografică. Scenaristică de film și televiziune, la aceeași facultate. Este doctorand în anul III de studiu în domeniul Cinematografie și Media la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Regizorul Dan Mihalcea este laureat la festivaluri internaționale și naționale de film documentar. El este autorul lucrărilor care fac obiectul Expoziției itnerante de fotografie religioasă Canonicon, care a fost vernisată în 12 orașe din România în perioada 2012 – 2014. În București expoziția a fost vernisată la Institutul Cultural Român în 2014.

ro_RORomanian