Expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei“

Expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei“ este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi prezintă, cu ajutorul imaginilor şi documentelor, istoria şi activitatea acestei instituţii.

„Ideea emblematică a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la propunerea înaintată Consiliului Europei, în urmă cu trei decenii, până la instituţia de azi, cunoscută în toată lumea, este «Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria însăşi poate fi o formă de justiţie». Ea conţine nevoia de a resuscita memoria colectivă pentru ca, astfel, să se facă dreptate, căci Memorialul este un muzeu al istoriei comunismului văzută din punctul de vedere al victimelor“.

Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului

Expoziţia este realizată de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a luat naştere în 1993 din iniţiativa scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fiind primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Memorialul are ca scop general educaţia civică printr-o bună cunoaştere a trecutului apropiat al României şi al Europei de Est. Persoana juridică înfiinţată pentru a realiza şi administra Memorialul este Fundaţia Academia Civică.
Memorialul are două părţi componente: Muzeul Memorial, situat la Sighetu Marmaţiei, şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, care se află în Bucureşti. Muzeul a fost realizat în clădirea fostei închisori din Sighet, unde în perioada 1950-1955 a fost închisă elita politică, economică şi religioasă a României interbelice. Acesta are 60 de săli, fiecare celulă a fostei închisori comuniste fiind transformată în spaţiu expoziţional. Principalele teme abordate sunt represiunea comunistă, deconstrucţia statului de drept şi înlocuirea lui cu un sistem totalitar.
Centrul Internaţional de Studii cuprinde: Departamentul de istorie orală, Arhiva, Departamentul de cercetare, Departamentul pentru expoziţii şi Departamentul editorial (Editura Fundaţiei Academia Civică).

În cei 30 de ani de activitate, Memorialul a avut sute de acţiuni (expoziţii itinerate în ţară şi străinătate, simpozioane, publicaţii, activităţi educaţionale, proiecte europene, înregistrări de istorie orală, lansări de carte etc.) prin care a oferit publicului larg informaţii pentru a înţelege mai bine ceea ce s-a întâmplat în România şi în alte ţări din Europa de Est în cele aproape cinci decade de regim totalitar comunist, dar şi complexitatea traumelor acestei perioade istorice.

Expoziția a fost deschisă în luna aprilie 2023 la Biblioteca Academiei Române din București. În perioada iunie-august 2023 a putut fi vizitată la Bibilioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” din Timișoara. În septembrie a fost deschisă la Centrul de Cultură din Domnești, jud. Argeș. Iar acum expoziția a ajuns la Târgu Mureș, fiind găzduită în cupola Cetății.

  • Vernisaj: 12 decembrie, ora 13.00
  • Locație: cupola din cadrul Cetății Târgu Mureș
  • Perioada de vizitare: 12-22 decembrie (interval orar 10.00-14.00)
  • Expoziţie realizată de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

VERNISAJUL expoziției va avea loc în data de 12 decembrie ora 13.00. Vor lua cuvântul: Giordano Altarozzi (UMFST), Liviu Țârău (UBB) și Florentina Váry (Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12-22 decembrie 2023, în intervalul orar 10.00-14.00.
Pentru programarea vizitelor și pentru a beneficia de ghidaj, vă puteți înscrie la adresa de email expozitie2023@gmail.com

ro_RORomanian