Un copac din Cetatea Târgu Mureș ar putea purta chiar numele tău!

În curând se împlinește 1 an de când, în 2 octombrie 2022, grupul de copii ai clubului Rotary din Târgu-Mureș au plantat un puiet de tei în curtea Cetății Târgu Mureș. Intențiile lor au fost frumoase, nobile și merită să fie urmate. Pentru că înainte de a fi tăiați, copacii bolnavi și bătrâni trebuiesc înlocuiți prin plantarea de puieți tineri. 

Iar pentru că se apropie perioada de plantare prielnică a arborilor (perioada de repaos vegetativ, al cărei început este semnalizat de căderea frunzelor), în Cetatea Târgu Mureș ar mai avea loc în jur de 10 puieți. Cei care doresc și au posibilitatea să doneze Tei cu frunze mici (Tilia cordata) Cetății Târgu Mureș, sunt invitați să ne contacteze la telefon 0787-709606 sau pe Messenger, prin pagina de Facebook a Cetății Târgu Mureș.

Puieții vor purta numele donatorului, veți primi o fotografie cu copăcelul plantat, iar în viitor vă vom ține la curent cu evoluția acestora.

!!! Puieții donați trebuie să îndeplinească condițiile optime de plantare – înălțime corespunzătoare, să arate cât mai sănătos, să nu prezinte semne de uscăciune, tulpina și rădăcinile să fie bine hidratate, etc.

Teiul pucios (Tilia cordata) este un arbore potrivit pentru curtea Cetății Târgu Mureș, deoarece, conform însemnărilor existente, teii erau plantați în grădinile castelelor și cetăților încă din secolele XVII-XVIII.

Așa cum vă spuneam, în urmă cu un an, copii au plantat un tei cu frunze mici, așa-numitul Tei pucios (lat. Tilia cordata). Însă există și un tip de tei cu Frunze mult mai mari (Tilia platyphyllos), ale cărui flori nu au efect medicinal și nu au miros puternic. Acesta nu este potrivit pentru curtea Cetății. Alegerea noastră pentru Teiul pucios cu frunze mai mici (Tilia cordata) se bazează pe faptul că este un copac comun în zona noastră, care înflorește, iar florile sale au un parfum plăcut și efect medicinal. În plus, este rezistent la frig și vânt, iar frunzele sale devin toamna galben-aurii, cad târziu, iar din acest motiv este un element de decor destul de persistent.

Mai jos regasiti imagini de la plantarea puietului de tei – grupul de copii ai clubului Rotary din Târgu-Mureș, 2 octombrie 2022, precum și cele două soiuri de tei – cu frunze mici (Tilia cordata) și cu frunze mari (Tilia platyphyllos).

ro_RORomanian